Tips om vriendschappen aan te gaan en te versterken

Het is opvallend hoe positief de Bijbel over vriendschap schrijft. Het grootste voorbeeld van liefde ontleent Jezus niet aan het huwelijk, maar aan vriendschap. “Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden”. (Joh. 15:13)
David en Jonathan hadden zo’n vriendschap. Die ging zelfs zo ver dat David na Jonathans dood kon zeggen: “Jouw liefde was mij dierbaar, meer dan die van vrouwen” (2 Sam. 1:26) Misschien heeft Salomo daar wel aan gedacht toen hij er later over schreef hoe onmisbaar vriendschap is (Pred. 4)
Zulke vriendschappen overkomen je soms, vaker moet je ze zoeken, maken en onderhouden. Het is niet voor niets dat goede, sterke vriendschappen een grote bron van geluk zijn. Vriendschappen geven je leven glans en betekenis.

Daarom hieronder zeven praktische tips die je helpen je vriendschappen op te bouwen en te versterken. Want hoe sterker de band, des te meer geluk jullie aan elkaar kunnen geven!

Blijf jezelf en blijf bij Jezus

Sommige mensen willen zo graag bevriend met iemand zijn, dat ze zich teveel aanpassen. Ze zeggen bijna nooit wat ze zelf leuk vinden. Ze doen wat die ander graag wil, ook al voelen ze zich daar niet echt lekker bij. Op korte termijn ‘redden’ ze hun vriendschap daar misschien mee, maar het gaat een keer wringen. Die ander kan alleen echt bevriend zijn met ‘jezelf’, niet met een ideaalbeeld van jou. Wees dus eerlijk.
Een belangrijke vraag bij vriendschappen is of ze je niet bij Jezus vandaan trekken. Dat wil niet zeggen dat je alleen christelijke vrienden mag hebben, maar een christelijke vriendschap kan zoveel meer waarde hebben.

Focus op jullie gemeenschappelijke eigenschappen

Vriendschappen ontstaan wanneer je jezelf herkent in de ander. Je hebt iets gemeen. De dingen die jullie gemeen hebben vormen de basis voor jullie vriendschap. Focus je daar dus op. Juist wanneer jullie gemeenschappelijke basis dreigt weg te vallen, bijvoorbeeld wanneer iemand een andere levensfase in gaat dan jij (verhuizen, nieuwe baan, relatie, kinderen etc)

Vriendschappen gaan vaak verloren wanneer iemand een andere levensfase in gaat. Wees je daarvan bewust.
Besef dat je meerdere vrienden nodig hebt om alle delen van je persoonlijkheid aan te vullen. Hoop niet op één supervriend, maar verzamel verschillende geweldige mensen op je heen.
Hoe close een vriendschap ook kan zijn, pas ervoor op dat je die ander gaat claimen. Accepteer dat hij of zij ook andere goede vrienden heeft.

Neem initiatief

Niks is zo vervelend in een vriendschap als het initiatief altijd van één kant komt. Kom dus zelf ook met ideeën, of daag de ander daartoe uit. Initiatief is ook nodig als je vrienden wilt maken. Stel zelf een advertentie op bij Christians Together of reageer op een advertentie. Misschien blijkt het achteraf toch niet te klikken, maar dat risico hoort erbij. Wees daar ook gewoon eerlijk in.

Geef jezelf bloot

Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. En op het moment dat jij vertrouwen vestigt in de ander, zal de ander eerder geneigd zijn om jou ook te vertrouwen. Wanneer jij jezelf blootgeeft, dat betekent niet dat je bij een eerste contact meteen je hele persoonlijke leven inclusief de nodige problemen op tafel gooit, je kwetsbaar opstelt en je diepere gevoelens deelt met de ander, zal dit een extra dimensie aan jullie vriendschap geven.

Met je beste vrienden deel je dingen die je niet met anderen deelt. Door vertrouwen in de ander te vestigen en jezelf bloot te geven kan er een mooie band ontstaan die je leven zal verrijken.

Wens altijd het beste voor je vrienden. Als je iemand niet het beste kunt wensen, vanwege jaloezie of afgunst, vraag je dan eens af of je die persoon wel als vriend beschouwt.

Accepteer elkaars unieke eigenschappen

Vrienden zijn niet alleen hetzelfde als jij. Ze zijn in bepaalde opzichten ook heel anders. Dat is leuk en soms ook irritant.

De kunst is om je niet al te druk te maken om elkaars verschillen. Probeer er om te lachen samen, accepteer elkaars minpunten. Als jullie allebei helemaal hetzelfde zouden zijn dan valt er ten slotte weinig te beleven.

Je vrienden houden je vaak een spiegel voor, ze laten je zien hoe het ook anders kan. Je kunt elkaar laten weten welke kanten van elkaar je minder waardeert, maar probeer de ander niet te veranderen. Tenslotte is iedereen gemaakt naar Gods beeld met een uniek karakter. Dat karakter mag er zijn.

Verplaats je in de problemen van de ander

Vrienden delen hun zorgen en problemen met elkaar. Wanneer een goede vriend(in) zijn of haar problemen met jou deelt, doe dan je best om er ook echt voor diegene te zijn.

Luister actief, steek niet constant je eigen ervaring in het gesprek (“ja, dat had ik ook toen ik…”), stel vragen om erachter te komen waar precies het probleem ligt en verplaats je zoveel mogelijk in de situatie van de ander. Laat je echter niet meeslepen in een stroom van negativiteit.

Goede vrienden maken elkaars leven beter, dus help je vriend(in) de problemen te relativeren, bedenk samen oplossingen en bid er samen voor. Als de problemen te groot zijn verwijs je vriend(in) dan naar een christelijke hulpverlener.

Toon respect voor zijn of haar mening en werkwijze

Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om een geweldige vriendschap te hebben. Jullie zijn hetzelfde en jullie zijn verschillend, dus jullie nemen niet altijd dezelfde beslissingen.

Je kunt af en toe je best doen of je beste vrienden van mening te doen veranderen. Maar besef altijd dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. Je vrienden mogen hun eigen fouten maken, ze mogen hun leven anders inrichten dan jij en ze mogen anders denken over bepaalde dingen.

Een ieder zal voor zijn/haar eigen leven verantwoordelijkheid moeten afleggen aan God. Zijn er zaken waar je naar Bijbelse inzicht een andere interpretatie over hebt, leg dit dan neer in gebed bij God, met de vaste overtuiging dat Hij alles bestuurt en leidt.

Christelijke vriendschap, Christelijk maatje, Christelijke vrienden gezocht, Christelijke vriendinnen gezocht, Christelijke vrienden maken, Met christenen leuke dingen doen, Christelijke activiteiten, Christen en eenzaam, Christen en alleen, Christelijke lotgenoten, Gehandicapt en christen, Ziek en christen, Tienermoeder en christen, Christen en reizen, Christen en vakantie, Christen en uitgaan, Christen en sportief, Christelijk concert, Uit eten met christenen, Zondag besteden met christenen, Kerst vieren met christenen, Oud en nieuw vieren met christenen