Eenzaamheid

Nederland is eenzaam. Wij zijn het op drie na meest eenzame land van Europa (Italië op nr 1, Frankrijk op nr 2 en Macedonië op nr 3)
Van alle volwassenen in Nederland voelt 30% zich eenzaam, waarvan 7%, bijna een miljoen mensen, ernstig eenzaam. In België is dat 25%, ook al vermeldt knack.be zelfs een percentage van 46%.
En dat aantal blijft stijgen.
Dat is een probleem, want eenzaamheid is nog gevaarlijker dan roken of obesitas. Het geeft meer stress, verstoort de nachtrust en er is meer kans op depressie.
Op eenzaamheid rust nog steeds een taboe. Dat is erg jammer, want mensen die eenzaamheid ervaren zijn enorm gebaat bij empathie en het delen van hun persoonlijke emoties.

Eenzaamheid is er altijd al geweest. Adam stond er in de eerste instantie alleen voor, ook al was God in het paradijs. Hoe goed het ook was, compleet was het niet. Ook David, Elia, Bartimeüs en Zacheüs hebben zich alleen gevoeld.
Ook Jezus heeft meerdere keren op aarde te maken gehad met oprechte eenzaamheid. Hij begrijpt dan ook als geen ander hoe je je moet voelen als je je (wel eens) eenzaam voelt.

Iedereen heeft iets unieks. De Bijbel laat ons zien dat wij als christenen samen sterker staan. We hebben elkaar nodig om tot ons recht te komen. Het is belangrijk elkaar aan te vullen.
Paulus schrijft hier ook over in 1 Korinthe 12; Samen bent u het lichaam van Christus en ieder afzonderlijk Zijn leden.

Iedereen kent momenten van eenzaamheid. Eenzaamheid ligt altijd op de loer als de verbinding met anderen verbroken is.
Als sociale wezens hebben wij behoefte aan contact met mensen om ons heen. Kennen en gekend worden, dat is onze diepste hunkering. Het gaat daarbij niet alleen om oppervlakkig contact, we hebben vooral behoefte aan echt contact met anderen.

Wat zijn echte contacten?

  • Echte contacten zijn mensen die voor jou van betekenis zijn en voor wie jij ook van betekenis bent. Het gaat erom of er een relatie is, dat je voor elkaar belangrijk bent en dat je je met elkaar verbonden voelt. Kun je open met elkaar over moeilijke gevoelens praten?
  • Je kunt ook contact met anderen krijgen, door iets voor anderen te betekenen. Wat heb jij te bieden? Het is goed om over die vraag na te denken. Leg de lat niet te hoog. Hoe hoger de eisen die je aan jezelf stelt, hoe moeilijker je eraan kunt voldoen.
  • Niemand heeft graag contact met iemand die alleen maar moppert en klaagt. Omgekeerd is het altijd plezierig om contact te hebben met iemand die een positief woord voor de ander heeft. De manier waarop je in het leven staat en het beeld wat je over jezelf hebt, bepalen voor een groot deel hoe je op anderen overkomt. Wees wel reëel: laat jezelf ook eerlijk zien als het niet zo lekker gaat. Dan geef je de ander de kans er voor je te zijn.

Welk beeld heb jij van jezelf?

Vind je vooral dingen die je niet kunt of hebt belangrijk? Vind je dat anderen altijd veel beter overkomen dan jij? Doe jezelf niet tekort, ook jij bent uniek! Ook jij hebt mooie eigenschappen waar anderen op zitten te wachten.
Er kan veel veranderen als je op een andere manier naar situaties kijkt. Probeer de momenten van eenzaamheid eens te zien als mogelijkheden om jou sterker te maken. Jij staat voor een keuze. Je was het je misschien nog niet bewust, maar je hebt zelf de sleutels in handen om deuren te openen.
Naast de contacten die je mogelijk al in je omgeving hebt (familie, buren, vrienden, kennissen) kan je extra vriendschappen aangaan via Christians Together.

Plaats (of reageer op) een advertentie van Christians Together mbt activiteiten die je aanspreken. Je hebt dan al een eerste klik op basis van interesse. Wij hopen en bidden dat contacten die aangegaan worden dmv Christians Together zorgen voor minder eenzaamheid, meer eensgezindheid als christenen onder elkaar en dat alles tot eer van Gods naam en opbouw van onze naaste.
Bij ernstige eenzaamheid is het goed om hulp te zoeken bij een christelijke hulpverlener. Hij /zij zal met je gaan zoeken naar de achterliggende redenen van je eenzaamheid gevoelens.